Новини громадянського суспільства України, 22 березня

Ми виходимо на фінішну пряму нашої березневої кампанії, що вшановує жінок громадянського суспільства України, з надихаючою історією Уляни Джурляк та ініціативи з встановлення модульних будинків NEST. Завершуючи кампанію, ми також подивимось на ситуацію з гендерним паритетом, що все ще залишається недосяжною метою, як в Україні, так і для решти світу – дізнайтесь більше в нашій інфографіці.
Ми також з радістю ділимось з вами останніми новинами та можливостями громадянського суспільства, спрямованими на розвиток демократії в Україні та подолання викликів, спричинених війною. Читайте наш ньюзлеттер, щоб дізнатися більше та отримати свою порцію натхнення!

****

Глобальний звіт Всесвітнього економічного форуму про гендерний розрив – 2022 виявив, що світ досягне повної рівності лише через 132 роки. У рейтингу, який вимірює паритет між чоловіками та жінками за чотирма ключовими параметрами, Україна посідає 81 місце зі 146 країн, що вказує на значну гендерну нерівність. Також показники України погіршилася, адже вона посідала 59 місце зі 153 у 2020 році та 74 зі 156 у 2021. Найкращі показники Україна демонструє в категорії «здоров’я та життєзабезпечення», посівши 37 місце, а найгірші – за «розширенням прав та можливостей у політиці», обіймаючи 100 місце зі 146.

****

Наші історії

Уляна Джурляк та ініціатива NEST: Повертаємо домівки жертвам війни 

З початком війни Уляна Джурляк, проєктна менеджерка ініціативи NEST, започаткованої Благодійним фондом Сергія Притули, активно працювала над питанням розселення тимчасово переміщених осіб у безпечних та комфортних умовах.  

Ініціатива NEST дозволяє людям, у яких війна забрала домівки, безкоштовно отримати модульний будинок та встановити його на власній території. Сьогодні, NEST успішно змонтували 16 мобільних будинків у Макарівській територіальній громаді Київської області, а ще 20 – встановлюються. У майбутньому NEST планує розширити свою діяльність на інші деокуповані регіони України. Місія NEST – повернути почуття приналежності та ідентичності для тих, хто втратив свої домівки через агресію Росії та повернути українців додому. 

Детальніше

****

Новини громадського сектору

Президент підписав закон про прозорість військових закупівель, підготовлений у співавторстві з Центром протидії корупції 

21 березня Президент України підписав закон №8381, який зобов’язує оприлюднювати в системі Prozorro ціни на товари і послуги, що закуповуються для потреб Збройних Сил України, окрім озброєння. Закон, співавтором якого є Центр протидії корупції (ЦПК), є важливим кроком до забезпечення прозорості та підзвітності закупівель Міністерства оборони. ЦПК слідкуватиме за впровадженням закону, щоб кошти, призначені на українську перемогу, не розкрадались корупціонерами. 

Детальніше

****

Правозахисники вітають рішення Міжнародного кримінального суду щодо арешту президента Росії 

18 березня Ініціатива «Трибунал для Путіна» оприлюднила заяву, в якій вітає рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) про видачу ордера на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової у зв’язку з обвинуваченнями у незаконних депортаціях українських дітей. Правозахисники закликають МКС й надалі вживати усіх необхідних кроків для переслідування та покарання вчинених на території України воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду, а держави, для яких рішення МКС є обов‘язковим, — всебічно сприяти виконанню цього рішення. Крім цього, ініціатива закликає українську владу  ратифікувати Римський статут у найближчому майбутньому.

Детальніше

****

Громадські організації закликають парламент не обмежувати право на інформацію 

17 березня громадські організації оприлюднили заяву з закликом відхилити проєкти законів №7033-д, що обмежує доступ до судового реєстру, та №8359, що дозволяє не записувати судові засідання. ОГС вважають, що ці законопроєкти є небезпечні непропорційним обмеженням доступу до важливої інформації, загрожують праву на справедливий суд, суперечать законодавству та цінностям демократичного суспільства. Вони закликають відхилити їх як такі, що є шкідливими для системи правосуддя, свободи слова, та доступу до публічної інформації.

Детальніше

****

SavED дослідили потреби української освіти під час війни 

З кінця лютого в Україні булоп повністю зруйновано 440 закладів освіти, а ще 2711 пошкоджено внаслідок агресії Росії. Як ці втрати впливають на дітей, батьків та вчителів? Чи задовольняє дистанційне навчання освітні потреби? Щоб краще зрозуміти ці потреби, команда SavED разом з аналітичним центром Cedos опублікували дослідження про наслідки війни для української освіти. У ньому йдеться про зміни організації навчального процесу, руйнування освітньої інфраструктури та вплив війни на вчителів та учнів.

Детальніше

****

Мережа захисту національних інтересів «АНТС» створила курс про оцінку шкоди довкіллю внаслідок війни 

Мережа захисту національних інтересів «АНТС» та платформа Prometheus запустили курс «Оцінка шкоди довкіллю від російської агресії». Учасники курсу навчаться фіксувати докази збитків, завданих агресією Росії довкіллю та обраховувати їх, застосовувати законодавство та шукати джерела інформації. Дослідження збитків довкіллю внаслідок війни допоможе громадам та установам отримати компенсації від держави та міжнародних донорів та сприятиме відновленню України. 

Детальніше

****

Можливості

Більше вакансій: Програма «Долучайся!» шукає кваліфікованих фахівців 

Оновили перелік вакансій на сайті Програми «Долучайся!». Серед нових можливостей – старший радник/ця зі стратегічних комунікаційасистент/ка з грантів та контрактів та програмний менеджер/ка з інклюзії. Тисніть на посилання, щоб ознайомитися з актуальними можливостями та не вагайтесь подаватися або ділитися  з тими, хто може зацікавитися! Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті в розділі «гранти та конкурси».

Детальніше

****

Більше можливостей! Програма «Долучайся!» продовжує грантовий конкурс для громадянського суспільства 

Ми раді повідомити, що конкурс інституційних та проєктних грантів для ініціатив громадянського суспільства від Програми «Долучайся!» продовжено! Ми прагнемо підтримати ще більше ініціатив, які вирішують невідкладні потреби українців. Тож якщо ви ще не подали заявку, ми запрошуємо вас це зробити. Зацікавлені організації зможуть надіслати заявки до 15 травня 2025 року. Щоб дізнатися більше про наш оновлений конкурс грантів, тисніть на кнопку.

Детальніше

****

SIDA оголошує конкурс для лідерів, що прагнуть змінювати світ

Шведське міжнародне агентство з розвитку співробітництва (SIDA) приймає заявки на участь у програмі «Лідерство заради трансформаційних змін». Учасники працюватимуть над розвитком лідерства, системними змінами, інноваційністю та гнучкістю, а також методами для спільної творчості та суспільних змін. Реєстрація відкрита до 5 квітня 2023 року.

Детальніше

****