Новини громадянського суспільства, 29 травня

Знищення культурної спадщини України під час війни – не лише спроба завдати матеріальних збитків, а й цілеспрямована атака на українську ідентичність. Тому в процесі відбудови України, питання відновлення культурної спадщини є одним із найгостріших. Вже цього тижня ми проведемо форум, який об’єднає суспільство навколо захисту культурної спадщини. У цьому випуску ми розповімо також про нашу участь у ХІІ «Книжковому арсеналі» та поділимось новинами від наших партнерів. 

Читайте та не пропустіть найголовніше! 


Від початку повномасштабного вторгнення Росія знищила або пошкодила 1062 об’єкти культурної спадщини в Україні. Згідно зі звітом Міністерства культури та інформаційної політики, серед 18 досліджених регіонів найбільше постраждала культурна спадщина Харківщини – 299 об’єктів.  

Згідно з нашим опитуванням щодо громадського залучення, українці готові фінансово підтримувати відбудову країни, зокрема і в контексті культурних пам’яток. 


Новини громадянського суспільства

Програма «Долучайся!» проведе другий Форум щодо збереження української культурної спадщини  

Вже 30-31 травня ми проведемо у Києві ІІ Форум «Українська культурна спадщина #ДійЗадляСпадщини». Подія стане майданчиком для об’єднання громадянського суспільства, держави, фахової спільноти та міжнародних донорів й інституцій.   

Протягом двох днів, учасники, серед яких громадські актвивісти зі всієї України, представники державних органів та міжнародні колеги, подискутують та обговорять шляхи для збереження багатої культурної спадщини України. 

Слідкуйте за трансляцією форуму на Facebook сторінці Програми «Долучайся!» 

Читайте повну програму форуму за посиланням:

Програма

*****

Програма «Долучайся!» підтримає «Книжковий арсенал» для підвищення обізнаності про українську культуру  

З 30 травня по 2 червня відбудеться ХІІ Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал», організований Мистецьким Арсеналом за підтримки Програми «Долучайся!». У фокусі цьогорічного фестивалю – тематика війни та стійкості українців.  

Серед заходів, організованих Програмою «Долучайся!», – виставка «Жовто-блакитний» від Pictoric про українську матеріальну та нематеріальну спадщину. Також спільно із Центром громадянських свобод ми організовуємо поетичні читання «Тримайся! Тримаюся! Поезія з полону і про полон», де відомі поети та актори, стануть голосом українців, які перебувають в російському полоні.  

Детальніше

*****

Кримський інститут стратегічних досліджень посилює співпрацю з Офісом Генерального прокурора у сфері захисту культурної спадщини 

23 травня Кримський інститут стратегічних досліджень взяв участь у засіданні Міжнародної ради експертів, організованої Офісом Генерального прокурора. Зустріч мала на меті посилення співпраці громадськості та правоохоронних органів щодо захисту культурної спадщини та притягнення до відповідальності винних у злочинах проти неї.  

Детальніше

*****

Центр громадянських свобод обговорив необхідність виборів в Україні 

22 травня Центр громадянських свобод провів правозахисний клуб на тему «Вибори 2024: (не)втрата легітимності Зеленського». Експерти-правозахисники дискутували, чи є необхідність та можливість проводити вибори в Україні під час війни. Учасники погодились, що попри пропаганду Росії, легітимність українського президента в часи війни не піддається сумнівам.   

*****

Всеукраїнська асоціація музичних подій UAME представить Україну на європейських фестивалях 

25 травня Всеукраїнська Асоціація Музичних Подій UAME оголосила про старт ініціативи Music Saves Ukraine в рамках літнього сезону музичних фестивалів у Європі. Ініціатива охопить 16 музичних фестивалів. На них ОГС представить виставки, спеціальні зони, покази фільмів та панельні дискусії, аби підвищити обізнаність про Україну.   

Детальніше


Можливості

Вакансії від програми «Долучайся!»: 

Вакансії наших партнерів:  

  • SMM-менеджер/-ка у Всеукраїнська Асоціація Музичних Подій UAME: bit.ly/3Kf7KuB 
  • Спеціаліст/-ка з управління проєктами в USAID/Ukraine: bit.ly/3WV9Fff  
  • Комунікаційник/-ця в Центр “Нова Європа” / New Europe Center: bit.ly/3UXFCRA 
  • VoxCheck шукає фактчекера/-ку: bit.ly/4dQ2rzl 

Що ми читаємо? 

Руйнування культурної спадщини: вплив вибухової зброї та стратегії захисту 

Постійні обстріли території України з боку Росії спричиняють значні збитки українській культурній спадщині. У нещодавньому звіті Human Rights Watch та Міжнародної школи прав людини Гарвардського університету автори досліджують негайні та довготривалі наслідки використання вибухової зброї у населених пунктах для культурної спадщини. Дослідники ілюструють вразливість культурної спадщини перед вибуховою зброєю та пропонують рекомендації для посилення її захисту. 

Детальніше