Новини громадянського суспільства України, 16 серпня

З нагоди Міжнародного дня молоді ми взяли участь у Всеукраїнському молодіжному форумі, щоб підтримати українську молодь під час війни та посилити її роль у відновленні країни. У цьому ньюзлетері ми розповідаємо про проблеми та пріоритети молодих українців з початку війни та представляємо нашу виставку, яка допоможе краще зрозуміти мотивацію української молоді, яка залишилась в Україні попри війну, а також привернути увагу до її потреб. Крім того, у цьому випуску ньюзлетера ми продовжуємо ділитися можливостями отримання грантів та працевлаштування від Програми «Долучайся!» та наших партнерів, а також новинами організацій громадянського суспільства. Насолоджуйтесь змістовним наповненням попереду!

****

Хоча війна торкнулася кожного, її вплив особливо відчутний серед молоді в Україні. Звіт, підготовлений Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні на основі загальнонаціонального дослідження «Вплив війни на молодь», проведеного аналітичним центром Cedos, проливає світло на основні проблеми та пріоритети української молоді у 2022 році. Здоров’я, що включає особисте та сімейне благополуччя, є першочерговим питанням для 50% респондентів, паралельно з нагальними проблемами перебоїв в електропостачанні, нестабільного інтернету та мобільного зв’язку. Фінансові труднощі турбують 31% молоді, занепокоєння щодо фізичної безпеки для себе та своєї сім’ї – 27%, а проблеми з психічним здоров’ям впливають на 22% респондентів. Що стосується пріоритетів, то переважна більшість (71%) наголошують на добробуті сім’ї, 62% – на особистому здоров’ї, а 56% – на кар’єрі.

****

Новини громадського сектору

Програма «Долучайся!» висвітлила українську молодь під час війни на Всеукраїнському молодіжному форумі

10-12 серпня Програма «Долучайся!» виступила співорганізатором Всеукраїнського молодіжного форуму з нагоди святкування Міжнародного дня молоді. Форум проводився Радою у справах молоді при Президентові України за підтримки Міністерства молоді та спорту України та міжнародних і місцевих партнерів. В рамках внеску Програми «Долучайся!» на Форумі обговорювалися питання залучення громадян до процесів прийняття рішень, інклюзивності, проблеми участі молоді, що проживає на нещодавно звільнених територіях, а також були представлені грантові можливості для новостворених ініціатив.

11-12 серпня Програма «Долучайся!» організувала виставку в Мистецькому Арсеналі у співпраці з платформою «Bird-in-Flight», присвячену українським студентам, які вирішили продовжити навчання в Україні, незважаючи на виклики, пов’язані з війною. На виставці було представлено 12 фотографій Поліни Полікарпової, художниці-переселенки з Харкова, які супроводжувалися розповідями цих студентів під кураторством Володимира Коношевича.

Детальніше

****

Українська античність підтримала молодіжний проект, спрямований на відновлення молодіжного простору Чернігівщини 

Команда з Ріпок Чернігівської області отримала 100 000 грн на відкриття молодіжного центру «Простір нових можливостей» в межах проекту «Активна позиція мого регіону. Очима дітей», що виконується «Українською античністю». Завдяки центру учасники проекту прагнуть розвивати згуртованість молоді, проводячи заходи, спрямовані на якісне неформальне навчання. 

Детальніше

****

GoGlobal завершили літній табір, що розширює можливості учнів з постраждалих від війни регіонів  

11 серпня GoGlobal завершили перший табір Catch-up, в якому взяли участь школярі з прикордонної зони Чернігівщини, де часті обстріли регулярно переривають онлайн-навчання. Під час табору підлітки отримали досвід командної роботи, творчі завдання, психологічну підтримку, фізичні вправи, арт-терапію та тренінги, щоб відновити сили перед новим навчальним роком.

Детальніше

****

ОГС закликають депутатів відновити е-декларування без лазівок та маніпуляцій

Громадські організації та журналісти закликають владу відновити систему електронного декларування та публічний доступ до деклараці посадовців. Хоча законопроект №9534 про відновлення електронного декларування був схвалений у першому читанні, ОГС занепокоєні, що його поточна форма може стати на заваді ефективному та прозорому процесу декларування. Громадські організації закликають народних депутатів виправити ці недоліки до другого читання та відновити обов’язкове електронне декларування.

Детальніше

****

Громадські організації вітають ініціативу Парламенту щодо відновлення прозорості звітності політичних партій в Україні    

9 серпня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект № 9419-1, який спрямований на відновлення прозорості звітності політичних партій України. Рух ЧЕСНО, який активно адвокував ухвалення закону в рамках кампанії з відновлення звітування партій, наголошує, що ухвалення законопроекту є важливим кроком на шляху до відновлення прозорості політичного ландшафту країни.

Детальніше

****

Можливості

Перегляньте наші можливості

Ми раді запропонувати можливості для тих, хто в пошуках роботи, для представників громадянського суспільства та постачальників послуг:

  • Запрошуємо фахівців, зацікавлених у можливостях роботи, переглянути актуальні вакансії – https://bit.ly/41mdHN5
  • Конкурс грантів для громадських ініціатив – https://bit.ly/43Eb4Ih
  • Консультант для проведення Серії Тренінгів з Цифрової безпеки – https://bit.ly/3OLZOnI
  • Консультант зі здійснення Аудиту цифрової безпеки та консультування – https://bit.ly/3Qrn6R2

****

Можливості наших партнерів 

Пропонуємо переглянути можливості від наших партнерів: 

  • Всеукраїнська Асоціація Музичних Подій UAME шукає креативного SMM-менеджера https://bit.ly/3QGgoH2 
  • Українська академія лідерства шукає Адміністратора регіонального центру з розвитку лідерства https://bit.ly/446d76Z 
  • GoGlobal шукає Фінансового менеджера та Бухгалтера https://bit.ly/3OW4oQq  
  • Телебачення Торонто шукає редактора стрічки новин https://bit.ly/44gciZc

****

Що ми читаємо

Міжнародний день молоді: настав час надати молоді навички для майбутнього

Цього року Міжнародний день молоді пройшов під гаслом «Зелені навички для молоді: на шляху до сталого світу». Коли йдеться про кліматичні зміни, незаперечним є той факт, що дії молодих людей вплинули на визнання невідкладності кризи. Молодь не лише виходить на вулиці, але й виступає ініціатором справедливих і стійких кліматичних рішень у громадах. Читайте статтю Всесвітнього економічного форуму, щоб дізнатися, чому важливо визнати лідерство молоді і як посилити її довгострокову економічну та політичну участь.

Детальніше

****