USAID/ENGAGE

Українці висувають високі вимоги до тих, хто при владі, але мають низькі очікування щодо майбутніх виборів

Згідно з результатами національного опитування щодо громадянського залучення, проведеного у 2018 році організацією Пакт (Pact), майже половина українців були б зацікавлені взяти участь у громадському активізмі. Найбільший інтерес та поточний рівень громадянського залучення спостерігаються на місцевому рівні стосовно питань, які стосуються безпосередніх потреб та інтересів респондентів. Громадяни, які ніколи не брали участь у громадському активізмі, називають брак часу та мотивації основними перешкодами до активного залучення. Громадський активізм є більш поширеним серед людей із середнім і вищим середнього рівнем доходу, вищою освітою та тих, хто проживає в більш урбанізованому середовищі. Було також виявлено, що люди середнього та старшого віку частіше стають активістами.

Згідно з опитуванням, багато українців розчаровані процесом реформ та роботою чинного уряду. Вкрай низькою довірою користуються майже всі гілки влади, а започатковані реформи не знаходять підтримки серед значної частки населення. Корупція та некомпетентність людей при владі названі основними перешкодами для ефективного реформування держави.

Національне опитування щодо громадянського залучення було проведене на замовлення Пакту в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID). Метою опитування було дослідити рівень громадянського залучення та участі, ставлення суспільства до громадських організацій, а також сприйняття громадянами процесу реформ в Україні. Пакт проводить опитування тричі на рік для того, щоб простежити основні коротко- та середньотермінові тенденції у громадянському залученні та обізнаності українського суспільства про громадянські активності. Дане опитування є вже другим в серії і було проведене компанією GfK Україна в січні 2018 року.

Опитування проводилися по всій Україні серед мешканців старше 18 років особисто в їх домівках. Вибірка склала 2001 респондентів та відображає розподіл дорослого населення України за віком, статтю, областю та населеним пунктом (за винятком АР Крим і тимчасово непідконтрольних українському уряду територій Донецької та Луганської областей). Теоретична похибка вибірки становить 2,2 %. Для порівняння наводяться результати минулорічних подібних досліджень, які Пакт проводив в рамках проекту USAID/UNITER.

Графіки, що відображають дані дослідження, а також таблиці із даними доступні для зареєстрованих користувачів сайту.

Громадяни зацікавлені у громадському активізмі, але тільки коли це стосується ініціатив, що мають вплив на їхні власні потреби та інтереси

Громадяни сповнені недовіри до впроваджуваних реформ та політичних партій

Обізнаність громадян щодо інструментів громадського активізму все ще низька, але інтерес до них зростає

Громадяни мають високі вимоги до державних службовців, але водночас низькі очікування

Цільові групи громадського активізму

Підготовка прес релізу стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст прес-релізу  є винятковою відповідальністю Pact та  його партнерів i не обов’язково відображає погляди  Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)  або уряду США.  

________________________

Метою Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» є підвищення обізнаності громадян щодо громадянського залучення на національному, регіональному та місцевому рівнях.