USAID/ENGAGE

Стан корупції в Україні. Сприйняття, досвід, ставлення

Підсумки соціологічного дослідження «Стан корупції в Україні. Сприйняття, досвід, ставлення», проведеного програмою сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID/ENGAGE). 

Коли йдеться про дані, то українські політичні аналітики та долучені до проведення антикорупційної реформи експерти знаходяться у вигідному становищі. Проведене у березні 2021 року дослідження щодо сприйняття, досвіду та ставлення громадян до корупції продовжує п’ятнадцятирічний шлях моніторингу антикорупційної реформи в Україні. Уперше опитування громадської думки щодо корупції провели в 2007 році і повторювали у 2009, 2011, 2015 та 2018 роках. Цей величезний масив даних дозволяє органам державної влади, іноземним партнерам та представникам громадянського суспільства простежити панівні наративи про уявлення, ставлення та досвід українців щодо корупції в повсякденному житті. У цьому огляді ми представляємо лише найважливіші результати опитування за 2021 рік та для більш вичерпного аналізу порівнюємо їх з даними, зібраними у 2018 та 2015 роках. Найбільш очевидним застереженням цьогорічного дослідження є те, що пандемія коронавірусної хвороби та її обмеження вплинули на сприйняття громадянами корупції та їх реальний досвід щодо неї.  

Дослідження провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» взимку 2021 року. У дослідженні взяло участь доросле населення віком від 18 років з усіх областей України та міста Києва. В опитуваннях з 2015 по 2021 рік не брали участь громадяни, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, міста Севастополь, та частини Донецької та Луганської областей. Інтерв’ю проводилися під час очних співбесід, а самі респонденти були відібрані для формування багатоступеневої випадкової вибірки з квотуванням на останньому етапі. Дані є репрезентативними для всього населення України, в тому числі на рівні областей.  

Розмір вибірки складає 10 011 осіб. Статистична похибка (з імовірністю 0,95 та дизайн-ефектом 1,5) менше або дорівнює 1,5% для результатів, що наближаються до 50%; 1,3% для результатів, близьких до 25% або 75%; 1,0% для результатів, близьких до 12% або 88%; 0,6% для результатів, близьких до 5% або 95%, і, нарешті, 0,3% для результатів, що близькі до 1% або 99%.   

Дивитися інтерактивну візуалізацію

Ключові висновки 

Для більш обґрунтованих висновків слід враховувати динаміку не лише між 2018 та 2021 роками, а й включати дані 2015 року там, де це можливо. І 2015, і 2021 – це роки великої надії українців на зміни та перетворення. При інтерпретації даних слід також враховувати, що у багатьох сенсах 2018 рік вирізняється з-поміж усього п’ятнадцятирічного масиву повсюдним песимізмом та соціальною апатією. Тож якщо ми коротко узагальнимо найважливіші висновки опитування 2021 року, то слід зазначити наступне:

На регіональному рівні громадяни 17 областей та міста Києва вважають, що рівень корупції знизився або залишився незмінним порівняно з 2018 роком. Респонденти 7 областей (Дніпропетровської, Івано-Франківської, Львівської, Одеської, Полтавської, Черкаської, Чернівецької) демонструють менше ентузіазму.

Загальнонаціональне масштабне опитування щодо сприйняття та досвіду боротьби з корупцією було започатковане у 2007 році Management Systems International та продовжене у 2009, 2011, 2015, 2018 та 2021 роках Pact.Inc за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Дані опитування, його інтерпретація та аналітика є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США. Глобально Pact розробляє системні рішення у партнерстві з місцевими організаціями, бізнесом та урядами, які створюють стійкі громади, де ті, кому ми служимо, почуті та спроможні. Інтегрований адаптивний підхід Пакту формує майбутнє міжнародного розвитку в майже 40 країнах.