USAID/ENGAGE

Новини громадянського суспільства України, 7 вересня

Війна лишає шрами та кардинально змінює бачення світу навколо. Коли виникає безпосередня загроза життю та безпеці, хтось може сказати, що цінності, які ми звикли цінувати, безглузді та непотрібні – вони можуть відійти на другий план і почекати кращого моменту. Але в ці напружені часи особливо важливо не втратити себе і ніколи не відмовлятися від своїх надій, мрій і прагнень.
У цьому випуску ми спробуємо перевірити, чи готові українці пожертвувати демократією заради перемоги, і запропонуємо вам кілька важливих новин і можливостей українського громадянського суспільства. Надихайтеся нашим традиційним читанням і не втрачайте шанс першими дізнаватися останні новини!

****

В сучасному світі вважається, що демократія сприяєю становленню поваги до прав людини та її свобод, а також стимулює економічний розвиток і скорочення бідності. Але коли існує пряма загроза демократії, чи готові люди тимчасово пожертвувати деякими з її ключових цінностей, щоб зберегти її в майбутньому? Опитування Громадянської мережі ОПОРА виявило, що більша частина українців вважає, що країні під час війни потрібен сильний лідер (58%), а не демократична система управління (27%). Говорячи про втручання президента в діяльність парламенту та уряду, 79% називають його виправданим для посилення оборони, а 16% переконані, що розподіл повноважень важливо зберігати навіть під час війни. Дізнайтесь більше в нашому графіку тижня! 

****

\

Шукаємо фахівця з персоналу та фахівця з грантів та контрактів в Програму «Долучайся!» 

Не вагайтесь та хутчіше розбирайте чудові вакансії від Програми «Долучайся!» Pact Inc. шукає кандидатів на посаду фахівця з персоналу та фахівця з грантів та контрактів. Ми прийматимемо ваші резюме до 19 та 20 вересня, відповідно. Тисність на посилання, щоб дізнатися більше. 

****

Центр «Нова Європа» взяв участь в міжнародній конференції, присвяченій підтримці України 

2 вересня представники Центру «Нова Європа» взяли участь у Форумі 2 000 – головній міжнародній конференції Чехії,  присвяченій підтримці України. Під час форуму активісти подякували за допомогу і озвучили бачення пріоритетів України для міністрів закордонних справ Німеччини та Чехії Анналени Бербок та Яна Ліпавського. Цього року форум проходить спільно з Forum for Ukraine під назвою «Явна й поточна небезпека демократії: як ми реагуємо?» 

Детальніше

****

EdCamp провели перший літній табір для школярів 

EdCamp Україна підбиває підсумки свого першого літнього табору «Розумне літо». Табір, який відбувся в липні-серпні, об’єднав 608 дітей різного віку з різних куточків України та з-за кордону. Протягом двох тижнів вони займалися цікавими речами, удосконалюючи себе, розвиваючи свої здібності і таланти – англійську, танці, логіку і кодування. 

Детальніше

****

Рух ЧЕСНО дослідили прозорість місцевих рад під час війни 

Чи приховують свої рішення місцеві ради, прикриваючись війною та пандемією? Щоб це перевірити, Рух ЧЕСНО склав рейтинг прозорості міських та обласних рад під час воєнного стану. Активісти підготували рейтинг на основі 11 маркерних питань щодо діяльності міськрад та облрад від 24 лютого до кінця липня 2022 року. Кожну позитивну відповідь на сформульоване у запиті питання ОГС оцінювало в 1 бал. Рух ЧЕСНО також підготував детальний аналіз усіх критеріїв для місцевої влади та громадян, оскільки відкритість і прозорість усіх рад є невіддільною складовою демократичного суспільства, а громадяни завжди повинні мати право впливати на рішення своїх депутатів. 

Детальніше

****

Гендер Зед розповідає про ЛГБТ-спільноту під час війни  

Чи готове українське суспільство до змін? Чому після перемоги України ЛГБТ-люди житимуть краще? А що буде, якби президент підтримав петицію про одностатеві шлюби? Перегляньте нову серію YouTube-шоу «Гей-пропаганда» від Гендер Зед, щоб знайти відповіді на ці запитання та дізнатися більше про останні події та новини ЛГБТ-спільноти. 

Детальніше

****

Екологія Право Людина оцінили воєнні злочини Росії проти довкілля України

Екологія Право Людина оприлюднили огляд злочинів Росії проти довкілля в Україні у другій половині серпня, підготовлений на основі фіксації екозлочинів, яка відбулася 22 серпня в Чернігівській області. Зокрема активісти задокументували захоплення та пошкодження Каховської ГЕС, забруднення водойм, пошкодження чи знищення сонячних електростанцій, знищення лісів, пожежі тощо. Організація очікує, що ці матеріали стануть доказами в міжнародному суді проти Росії та допоможуть визначити відшкодування збитків державою-агресором та визнання її дій екоцидом. 

Детальніше

****

CASE Україна обговорять діяльність громадянського суспільства під час війни 

Якою може бути форма взаємодії десятків громадських організацій у процесі повоєнної відбудови та реформування України? Чи потрібно для цього створювати централізовану структуру? Які уроки взаємодії громадських організацій з минулого? Долучайтесь до дискусії від CASE Україна, що відбудеться 8 вересня о 12.00. Також вестиметься трансляція на сторінці Facebook та YouTube

Детальніше

****

Програма USAID «Справедливість для всіх» оголошує конкурс грантів

Програма USAID «Справедливість для всіх» оголошує про початок прийому концепцій грантових проєктів, спрямованих на зміцнення системи юстиції та її послуг, а також залучення громадянського суспільства до розробки дієвих рішень правових проблем і задоволення потреб українців у справедливості. Заявки приймаються до 1 квітня 2023 р. або до вичерпання усіх коштів Річної грантової програми.

Детальніше

****

Грантовий конкурс! Зміцнення спроможності громадських організацій 

ПРООН в Україні оголошує грантовий конкурс! Його мета – зміцнення програмної та операційної спроможності організацій громадянського суспільства, волонтерських груп та новостворених ініціатив задля участі у процесах ухвалення рішень, впровадженні програм гуманітарної допомоги та програмах розвитку. Заявки приймаються до 16 вересня 2022 року. 

Детальніше

****

REALIES: програма підтримки представників українського громадянського суспільства 

Betterplace lab разом з 1991 Accelerator запускають REALIES – програму підтримки представників українського громадянського суспільства, які протидіють дезінформації та просувають плюралістичний інформаційний ландшафт. Програма REALIES об’єднає 15 новаторів інформаційної сфери і забезпечить співпрацю учасників та експертів для колективної рефлексії, розвитку і взаємонавчання. Під керівництвом експертних менторів учасники зможуть у групах можливість поговорити про свою особисту ситуацію та виклики перед обличчям війни. Заявки приймаються до 14 вересня, 2022 року. 

Детальніше

****

Що ми читаємо: Останнім часом світ став менш демократичним

Хоча сьогодні люди мають більше демократичних прав, ніж у минулому, зараз відчувається загроза, що цей прогрес частково япризупинено. Чи це насправді так? Чи став останнім часом світ менш демократичним? Прочитавши статтю за посилання нижче, ви дізнаєтесь, що провідні підходи до вимірювання демократії вказують на те, що це реальність: останніми роками світ став менш демократичним. Тисніть кнопку нижче, щоб прочитати.

Детальніше

****