USAID/ENGAGE

Необхідність забезпечення потреб сім’ї мотивує українців до більшої суспільної активності

Згідно з результатами національного опитування, проведеного організацією Пакт (Pact), рівень залучення українців до громадських ініціатив є достатньо високим. У 2017 році громадяни активно брали участь у заходах організованих громадськими організаціями, однак, передовсім, тих, що напряму торкалися їх потреб та інтересів. Кожному другому українцю відома і кожен четвертий позитивно оцінює діяльність громадських організацій та ініціатив. В той же час, третина опитаних не змогла назвати жодної громадської організації або ініціативи.

Національне опитування щодо громадянського залучення було проведене на замовлення Пакту  в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» (USAID). Метою опитування було дослідити рівень громадянського залучення та участі, ставлення суспільства до громадських організацій, а також сприйняття громадянами процесу реформ в Україні. Крім того, було досліджено рівень громадянської освіти та зміни у поглядах та цінностях українців. Пакт планує проводити наступні хвилі опитування тричі на рік протягом наступних двох років, з метою простежити основні тенденції у настроях та оцінках українського суспільства. Дане опитування було проведене компанією GfK Україна в серпні-вересні 2017 року.

Опитування проводилися по всій Україні серед мешканців старше 18 років особисто в їх домівках. Вибірка склала 2134 респондентів та відображає розподіл дорослого населення України за віком, статтю, областю та населеним пунктом (за винятком АР Крим і окупованих територій Донецької та Луганської областей). Теоретична похибка вибірки становить 2,2%. Для порівняння наводяться результати минулорічних подібних досліджень, які Пакт проводив в рамках проекту USAID/Uniter.

Графіки, що відображають дані дослідження, а також таблиці із даними доступні для зареєстрованих користувачів сайту.

Згідно з даними опитування, українці розчаровані процесом реформ. Більш того, чверть респондентів вказала на негативні наслідки від реформ. Криза в економіці, конфлікт на Донбасі та корупція складають топ рейтингу невідкладних проблем. Більшість українців не бачать покращення в антикорупційній сфері.

Українці, які взяли участь у опитуванні, демонструють готовність до вивчення як захищати свої громадянські права, як покращити фінансову грамотність та знання в економіці. Однак, тільки незначний відсоток опитаних змогли скласти тест на громадянську грамотність.

Опитування засвідчило, що рівень громадянського залучення є найнижчим  серед громадян у віці 18-24 років і найвищим серед вікової групи 55-64 років. Найбільший інтерес до громадянського активізму демонструють мешканці західних і північних областей, а найменший – на Сході та Півдні України. Громадянська участь більш широко поширена серед людей із середнім і вищим середнього рівнем доходу та тих, хто наразі працевлаштований. Було виявлено, що люди в малих містах, а також у містах із населенням менше 50 тисяч частіше стають активістами. Громадянська участь більш поширена серед жінок.

Огляд результатів дослідження

У 2017 році громадяни України цікавляться соціальними ініціативами, але в основному тими, які торкаються їх потреб та інтересів безпосередньо 

Зростає впізнаваність та схвалення діяльності  громадських організацій

Сприйняття реформ та політичної ситуації є здебільшого негативним

Рівень громадянської обізнаності низький, але існує значний попит на громадянські знання

Цінності повільно трансформуються, але багато упереджених ставлень зберігається

Підготовка прес релізу стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст прес-релізу  є винятковою відповідальністю Pact та  його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)  або уряду США.