USAID/ENGAGE

Новини громадянського суспільства України, 26 квітня

Зв’язок між рівнем задоволеності життям та станом демократії є перспективною темою для досліджень. Зокрема, звіт World Happiness Report за 2023 рік вказує, що країни з високим рівнем задоволеності життям, як правило, є демократичними, і навпаки, країни з нижчими оцінками часто стикаються з політичними та економічними проблемами.
У цьому випуску нашого ньюзлеттера ми запрошуємо вас глибше зануритися в тему, переглянувши нашу інфографіку про вплив війни на рівень щастя українців. Крім того, ми підібрали для вас останні новини наших партнерів – організацій громадянського суспільства – та низку професійних можливостей та грантів, що допоможуть вам долучитися до створення більш справедливого та рівноправного світу. Залишайтеся з нами!

****

Чи задоволені українці своїм життям, враховуючи виклики воєнного часу? Звіт World Happiness Report за 2023 рік вказує, що Україна посідає 92 місце серед 137 країн за рівнем щастя з результатом 5,071 бали. На основі даних Gallup World Poll, звіт демонструє значне зростання у схваленні українцями влади, а також рекордний рівень пожертвувань і готовності допомагати незнайомцям у 2022 році. Водночас вторгнення Росії у 2022 році призвело до зростання занепокоєння серед українців. Перегляньте нашу інфографіку, щоб дізнатися більше.

****

Новини громадського сектору

ОГС закликають Європейську та Венеційську комісії не схвалювати законопроєкт, який загрожує незалежності Конституційного суду 

24 квітня громадські організації оприлюднили заяву щодо небезпеки законопроєкту №9225, нещодавно опубліковану на сайті Верховної Ради. Активісти наголошують, що ініціатива посилює політичний контроль над відбором суддів Конституційного Суду України (КСУ) і суперечить рекомендаціям Венеційської комісії та українських громадських організацій. Вони закликають Європейську та Венеційську комісії не схвалювати законопроєкт та будь-яку подібну модель, яка консервуватиме політичну залежність КСУ. 

Детальніше

****

Центр «Нова Європа» проаналізував, що означає переобрання Джо Байдена для України

Президент США Джо Байден ухвалив рішення йти на другий президентський термін. Що означатиме це рішення для відносин Україна-США та для української протидії агресії Росії? Тисніть на посилання та читайте аналіз, підготовлений Альоною Гетьманчук, директоркою Центру «Нова Європа», щоб дізнатися відповіді на ці питання.  

Детальніше

****

Фонд «Демократичні ініціативи» закликає ПАР вплинути на Росію, щоб вона вивела війська з України 

У статті для онлайн-газети Daily Maverick Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, закликає Південну Африку, як члена та майбутнього президента БРІКС, тиснути на Росію, щоб вона вивела війська з України. Гарань також наголошує на історичній підтримці Україною Південної Африки в боротьбі проти апартеїду. Стаття опублікована за підсумками нещодавнього візиту Гараня до ПАР у складі української делегації. 

Детальніше

****

Вокс Україна запустили подкаст про відбудову України 

У серії подкастів Вокс Україна розгляне комплексне питання відбудови України, починаючи з цифровізації України. Гостями першого та другого випусків стали Максим Нефьодов, керівник ГО «Технології Прогресу», та Мстислав Банік, керівник з розвитку електронних послуг в Мінцифрі. 

Детальніше

****

SavED розпочинає інтенсив з громадянської освіти та молодіжного лідерства

Благодійний фонд SavED розпочав інтенсив для молоді «Молодь UActive: Громадянська освіта та лідерство». Протягом трьох тижнів його учасники вивчатимуть основи громадянської освіти, розвиватимуть лідерство і навички створення власних проєктів. У програмі беруть участь 192 вчителі та 522 учнів і учениць 8-11 класів із закладів освіти Чернігівської та Київської області.

Детальніше

****

Фонд родини Богдана Гаврилишина розпочинає програму «Молодіжний делегат України до ООН 2023-2024»

20 квітня Фонд родини Богдана Гаврилишина приймає заявки на участь у відборі на програму «Молодіжний делегат України до ООН 2023-2024». Програма спрямована на активізацію участі молоді в міжнародній політиці, поширення відповідальності та сприяння діалогу між урядом України та молоддю. Заявки приймаються до 10 травня.

Детальніше

****

Можливості

Перегляньте наші можливості!

Ми раді запропонувати можливості для тих, хто в пошуках роботи, для представників громадянського суспільства та постачальників послуг:

Відвідайте наш сайт, щоб отримати додаткову інформацію та не пропустити майбутні можливості.

Детальніше

****

Конкурс грантів для протидії корупції  

Програма «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія!» оголошує грантовий конкурс для ініціатив громадянського суспільства та медіа у сфері протидії корупції. Його мета – підтримати проєкти, що розширюють громадську підтримку та залученість до антикорупційної діяльності, а також підвищують прозорість і підзвітність роботи органів влади. Заявки приймаються до 30 червня 2023 року. 

Детальніше

****

Що ми читаємо

Джон Кін: Як вмирають демократії, швидко та повільно

Історії про раптову смерть демократії роблять нам ведмежу послугу. Правда в тому, що демократію можна зруйнувати багатьма способами та з різною швидкістю. Ці явища необхідно вивчати, щоб попередити прихильників демократії та допомогти їм вчасно захистити демократію й впоратися з її деградацією. Читайте більше у статті Джона Кіна, професора політології Сіднейського університету.

Детальніше

****